قیمت لیفتراک تویوتا، لیفتراکتویوتا، لیفتراک برقی تویوتا، لیفتراک دوگانه سوز تویوتا، لیفتراک دیزل تویوتا، نمایندگی لیفتراک تویوتا، فروش لیفتراک تویوتا ، لیفت سنتر ارائه عرضه کننده و ارائه دهنده انواع لیفتراک تویوتا ژاپن با بهترین و مناسب ترین قیمت و نیز با بهترین شرایط فروش اقساطی و نفدی ، امکان تحویل فوری ( برای بسیاری از اوزان کاری این برند معتبر ژاپنی ) و تحویل مدت دار یا سفارشی ( برای برخی از اوزان بسیار خاص کاری این دستگاه و این مارک ) را دارا می باشد .

انواع لیفتراک تویوتا

انواع لیفتراک تویوتا که مجموعه لیفت سنتر امکان عرضه آن ها را فرآهم نموده است :

لیفتراک تویوتا دیزلی ( لیفتراک دیزلی تویوتا )

لیفتراک تویوتا دوگانه سوز ( لیفتراک دوگانه سوز تویوتا )

لیفتراک تویوتا برقی ( لیفتراک برقی تویوتا )

البته قابل توجه است که برند های دیگری این دستگاه ساخت کشور ژاپن ، کشور کره و البته چند برند ساخت کشور چین نیز توسط لیفت سنتر در سبد فروش قرار گرفته است .

لیفتراک تویوتا یکی از برترین برندهای دنیای لیفتراک که قدرت بالا، کیفیت عالی، آلایندگی کم، رضایت مشتری از ویژگی های اصلی این لیفتراک می باشد، انجام فعالیت با لیفتراک تویوتا در هر زمان و هر مکان برای مشتریرضایت، کیفیت و سهولت را به همراه خواهد داشت.

لیفتراک تویوتا خروجی و ستانده داستان پر اوج و فرود صنایع سنگین تویوتا است که پس از تقابل با مشکلات فراوان به برندی معتبر و قابل اعتماد برای همگان حتی در زمینه تولید لیفتراک تویوتا تبدیل شده است، صنایع سنگین تویوتا که مانند هر صنعت محکم و استواری با پشت سر گذاشتن مسائل و مشکلات بسیار از حدود سالها 1930 که صنایع سنگین تویوتا فعالیت خود را اغاز نمود توانست به جایگاه کنونی برسد، در حقیقت آنها شرکت صنایع تلفیقی سنگین را در چهار دسته طبقه بندی کردند که شامل: خودرو سازی، موتور و ماشین آلات، سیستم الکترونیک و الکترک، تجهیزات ساخت وساز و لیفتراک بود.

Toyota forklift 8FD-8FG 1 to 3.5 ton-liftcenter

لیفتراک دیزل تویوتا و لیفتراک دوگانه سوز تویوتا 1 الی 3/5 تن

دریافت کاتالوگ لیفتراک دیزل تویوتا و لیفتراک دوگانه سوز تویوتا 1 الی 3/5 تن

Toyota forklift 8FD 5 to 7 ton- liftcenter

لیفتراک دیزل تویوتا و لیفتراک دوگانه سوز تویوتا  5 الی 7 تن

دریافت کاتالوگ لیفتراک دیزل تویوتا و لیفتراک دوگانه سوز تویوتا 5 الی 7 تن

Toyota electrical forklift 8FBN 1.5 to 3 ton-liftcenter

لیفتراک برقی تویوتا چهار چرخ 1/5 الی 3 تن (جدید)

دریافت کاتالوگ لیفتراک برقی تویوتا چهار چرخ 1/5 الی 3 تن (جدید) 

ToyotaThree Wheel forklift 7FBE 1 to 2 ton- liftcenter

لیفتراک برقی تویوتا سه چرخ  1 الی 2 تن

دریافت کاتالوگ لیفتراک برقی تویوتا سه چرخ 1 الی 2 تن

Toyota- electrical forklift 7FB 1 to 3.5 ton- lift center

لیفتراک برقی تویوتا چهار چرخ 1 الی 3/5 تن (قدیم)

دریافت کاتالوگ لیفتراک برقی تویوتا چهار چرخ 1 الی 3/5 تن (قدیم)

 Toyota- reach truck- 7FBR 1 to 3 ton- lift centert

ریچتراک برقی تویوتا– با ظرفیت 1/2 الی 2 تن

دریافت کاتالوگ ریچتراک برقی تویوتا- با ظرفیت 1/2 الی 2 تن

Toyota- towtractor 2TG- lift center

یدک کش دیزلی و بنزینی تویوتا– با ظرفیت 2 الی 2/5 تن

دریافت کاتالوگ یدک کش دیزلی و بنزینی تویوتا- با ظرفیت 2 الی 2/5 تن

Toyota- electric towing tractor 2TE15-18- lift center

یدک کش برقی تویوتا

دریافت کاتالوگ یدک کش برقی تویوتا

 

برند تویوتا ژاپن یکی از بهترین ، با کیفیت ترین و شناخته شده ترین برند های دنیای لیفتراک بوده که به دلیل عمر طولانی و عملکرد عالی همواره برای کارشناسان امر دستگاهی مطلوب و قابل اعتماد به شمار می رود . همان طور که در مورد دیگر ماشین آلات مشابه این برند از دستگاه ها توضیحاتی جامع و کامل ، به ویژه از لحاظ عددی و رقمی در صفحات مربوطه ارائه گردیده است ، در این صفحه اختصاصی به برند تویوتای ژاپن نیز توضیحاتی تکمیلی و جامع در مورد انواع مختلف دستگاه های این برند ( چه دستگاه های آماده تحویل و چه دستگاه های سفارشی ) در ادامه ارائه و مطرح خواهد گردید . در ابتدا شایان ذکر است که این مجموعه با همراهی کارشناسان با تجربه ، مجرب و کار آمد آماده ارائه انواع مختلف ماشین آلات انبار داری این برند مشهور ژاپنی می باشد . این برند یکی از نام آشنا ترین های دنیای تجهیزات انبار داری بوده که طرفداران بسیاری در سراسر جهان دارد ، برندی که به نمادی از کیفیت و کار آیی تبدیل گردیده است . طبق رویه و روند معمول این مجموعه اکنون نوبت به معرفی انواع مختلف ماشین آلات این برند می رسد ، ضمنا شایان ذکر است قبل از عرضه هرگونه اطلاعات فنی در خصوص این مدل ها ، یاد آوری گردد که این سری و برند از ماشین آلات انبار داری که توسط این مجموعه قابل ارائه و عرضه شدن می باشند در وزن های کاری متغییر و و همین طور انرژی های پیشران متفاوت مثل سیستم های دیزلی ( که با سوخت گازوئیل کار می کنند ) ، سیستم سوخت دوگانه یا دوگانه سوز ( که مبتنی بر استفاده و بکار گیری دو منبع انرژی گاز  و بنزین می باشد ) ، سیستم سوخت مبتنی بر انرژی الکتریکی و برقی ( این روش تامین انرژی بر اساس بکار گیری باتری های خاص صورت می گیرد و از منظر عدم تولید هرگونه آلودگی ، در رتبه نخست در میان سایر سیستم های سوخت رسانی قرار دارد و بسیار مناسب بوده به جهت بکار گیری در محیط ها و فضا های کاری که التزام به رعایت کامل بهداشت و نبود هرگونه آلودگی در آنها ضروری می باشد ، از جمله محیط های که در این مقوله قابل مطرح شدن می باشند می توان به انبار های مخصوص صناع غذایی ، مواد آرایشی و بهداشتی ، سرد خانه ها و دیگر مکان های و محیط های کاری و عملیاتی که بایستی هیچ گونه آلودگی در آنها به دلیل ماهیت کار و شرایط و قوانین بهداشتی وجود نداشته باشد اشاره نمود ) ، البته پر واضح است که استفاده از هر یک از این روش های تامین انرژی مزایا و معایب خاص خود را دار هستند .

برای مثال از جمله تفاوت هایی که در میان سیستم های تامین انرژی وجود دارد و در پروسه اتخاذ تصمیم در خصوص خرید دستگاه نقش به سزایی دارد ، سر فصل آلودگی تولید شده توسط دستگاه یا میزان آلایندگی محیطی آن ها است ، معمولا در برخی از انبار ها و مکان های کاری به دلایلی نظیر نوع کالا ( که ممکن است از نوع بهداشتی با مواد غذایی و غیره باشد ) ، شرایط کاری ، عدم وجود سیستم تهویه هوای مناسب و یا حضور مستمر کارکنان و بسته بودن فضا های کاری و سایر علل و عوامل ، ممکن است لازم باشد از ماشین هایی استفاده گردد که سطح و میزان تولید آلودگی های زیست محیطی آنها بسیار کم و یا حتی در سطح صفر باشد تا از نظر بهداشتی و کیفی استاندار های لازم محیط کار و کالا خفظ گردد . همچنین دیگر نیروی محرکی که از نظر میزان آلایندگی محیطی در رده بعدی کمترین ها قرار دارد ، سیستم پیشران و بالابر متکی بر سوخت دوگانه سوز که متشکل از سوخت بنزین و سوخت گاز است ، می باشد که میزان الایندگی پایینی دارد، و مورد آخر که بالاترین مقدار تولید آلودگی را دارد سیستم هایی هستند که از سوخت گازوئیل استفاده می کنند و به دستگاه های دیزلی شهرت دارند .

در سطوح بالاتری توضیحی در خصوص انواع نیروهای محرکه و سوخت های مربوط به این مدل از ماشین آلات انبار داری مطرح شد ، شاید اکنون باید تفاوت های قدرتی موتورهای دستگاه را هم بررسی نمود تا دیدگاه بهتری برای تصمیم گیرنده فرآهم گردد . آنچه که معمول است به این صورت که موتور های احتراقی دیزلی با سوخت گازوئیل از میزان قدرت عملکردی بیشتری نسبت به سایر دستگاه ها با نیرو های پیشران متفاوت برخوردار است . در رده بندی بعدی ماشین هایی با موتور های دوگانه سوز شوخت گاز و بنزین و دستگاه های برقی جای می گیرند . در ادامه به معرفی انواع ماشین های انبارداری برند تویوتا ژاپن خواهیم پرداخت . البته این برند فاقد تجهیزات سنگین است .


« معرفی دستگاه لیفتراک دوگانه سوز تویوتا مدل  8FG10 با طرفیت حمل بار 1 تن »

 همان طور که در مطالبی که در بالا تر اشاره شد ، در این قسمت به معرفی شاخصه ها و وبژگی های کیفی و کمی لیفتراک های تویوتا خواهیم پرداخت . البته اولین مدل از این برند مربوط به دستگاهی با سوخت و نیروی پیشران دوگانه سوز متشکل از گاز و بنزین با ظرفیت حمل باری یا به اصطلاح فنی آن Load Capacity برابر با 1000 کیلو گرم یا 1 تن می باشد . Load Center یا مرکز باری که در نوشته های مربوط به این مدل بررسی شده است ، عدد مربوطه را 500 میلیمتر نشان می دهد که به نسبت تناژ و وزن کاری تقریبا عدد مناسبی است . Overall Width ( عرض این ماشین ) آن چه از نظر مقدار عددی در راهنمای دستگاه اشاره شده 1045 و واحد اندازه گری آن نیز بر حست mm یا میلی متر است . از پارامتر های مهم خرید دستگاه به ویژه برای سازگاری با محیط ، موضوع شعاع گردش است که در این وسیله این مورد برابر 1910 میلی متر ذکر شده است . شایان ذکر است که ارتفاع این وسیله از پایین ترین نقطه تا بالا ترین سطح آن که همان بالای سقف یا گارد آن است 2080 میلیمتر است . همچنین نکته آخر نهفته در این جدول که در تصویر زیر نمایش داده شده است بیانگر مورد دیگری در ابعاد طولی وسیله است که به عنوان نکته آخرین در این دسته از ویژگی ها به آن اشاره می شود و عبارت است از طول این ماشین ( البته با توجه به سری و مدل و شماره فنی دستگاه ) تا ابتدای شاخ لیفتراک که برابر است با 2245 میلی متر بوده و از کاتالوگ مربوطه استخراج شده است. علاوه بر نکاتی که بالا تر در مورد لیفتراک تویوتا دوگانه سوز 1 تن با مدل و سری 8FG10 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت باید این نکات را هم لحاظ نمود که این تیپ از تجهیزات انبار داری به مانند دیگر ادوات برند ژاپنی تویوتا در سری هشت خود دارای سیستم های پیچیده و فن آورانه تا حدود زیادی انحصاری همچون سیستم های ایمنی SAS و OPS می باشند.

پیرامون برند ژاپنی تویوتا باید این نکته را متذکر شد که آن شرکت معروف و سرشناس جهانی، علاوه بر خود کشور ژاپن در شرق آسیا، در برخی دیگر از نقاط این کره خاکی همچون ایالات متحده آمریکا و برخی از کشور های اروپایی به جهت سهولت مشتریان در دسترسی به محصولات ساخته شده این کمپانی، اقدام به احداث کارخانه های تولیدی نموده است.

مشخصات لیفتراک تویوتا دوگانه سوز

« لیفتراک تویوتا دیزلی 1 تن مدل 8FD10 »

از میان گستره محصولات لیفتراکی ساخت شرکت تویوتا ژاپن این بار به بررسی سری هشت F با ظرفیت کاری و حمل بار 1 تن خواهیم پرداخت اما باید یاد آور شد که این وسیله برخلاف مورد قبلی از سوخت گازوئیل یا پیشران دیزلی بهره می برد. قبل از هر توضیحی این نکته باید مطرح شود که این سری از تولیدات از چند خاصیت مهم نسبت به دیگر مدل های قبلی برخوردار است که در کاتالوگ دستگاه نیز برجسته سازی شده است، از جمله این ویژگی ها می توان به قابلیت تعمیر پذیری آسان به دلیل پوشش مناسب بر روی موتور و قطعات فنی که به راحتی باز می شوند و با گسترده کردن فضای دسترسی به محل مورد نظر، امکان تعمیرات را فرآهم و تسهیل می کند.

از دیگر امکاناتی که برای این سری به صورت مجدد تعریف شده است شاید بشود اشاره ای داشت به انواع گوناگونی از سیستم های خاص و پیشرفته ایمنی نصب شده بر روی آن از جمله سیستم های تشخیص حضور کاربر بر روی صندلی و سیستم حفظ تعادل پایدار که از همگی از ملحقات ویژه و ایمن کننده این مارک از شرق آسیا می باشند، لذا به منظور افزایش آگاهی خریداران و آشنایی تخصصی با این ادوات به معرفی این سیستم ها می پردازیم. همچنین تغییرات ظاهری، آیرودینامیک، ارگونومیگ و دست رسی های بهتری نیز برای آخرین سری از تولیدات لیفتراک تویوتا ژاپن معروف به سری هشت F در نظر گرفته شده که به سمع و نظر خوانندگان خواهد رسید.

تا حدود زیادی پیش زمینه مناسبی در ذهن با توجه به اطلاعاتی که عرضه شد شکل گرفته است و اکنون زمان آغاز بررسی فنی است. در این نگاه جامع که در پیش خواهیم گرفت، هر خواننده ای در هر سطحی از اطلاعات فنی و عمومی در خصوص این وسایل، می تواند شناخت مناسبی از این ادوات حاصل نماید. در کنار همه اطلاعاتی که در این خصوص ارائه گردید معمولا عواملی که باعث استقبال کم نظیر از این برند سازنده این مدل دستگاه ها می شود، عواملی همچون کیفیت بسیار بالا، برند سازی گسترده، مدیریت عالی و خدمات پس از فروش گسترده و نمایندگی هایی در سطح جهانی که امکان فروش و تحویل دستگاه و عرضه خدمات و قطعات مورد تایید شرکت اصلی را در کوتاه ترین زمان ممکن میسر می نمایند.

در بازار های داخلی به طور معمول در خواست برای لیفتراک های تناژ سبک به خصوص یک تن بسیار کم تر از سایر ظرفیت ها می باشد ولی به جهت ویژگی های خاصی که دارند به خصوص از بابت ابعاد به ویژه ابعاد طولی و نیز شعاع چرخش مطلوب و کمی که به این سبب برای کاربر فرآهم می نمایند و صد البته این میزان از وزن کاری در مقایسه با سایر ظرفیت ها از قیمت مناسب تری نیز برخوردار است ولی با توجه به اولویت های هر خریدار ممکن است این موضوع در جایگاهی متفاوت قرار بگیرد.

مشخصات این سازه مکانیکی و هیدرولیکی بر چند دسته استوار است، برخی از این سر فصل ها مانند ویژگی های عمومی، شاخصه های ابعادی، مشخصات موتوری، سیستم هیدرولیک و ترمز و برخی.موارد دیگر می باشد. البته نباید از این موضوع غافل شد که برخی تجهیزات و سیستم ها متمایز کننده این برند است. توقف در شیب که امکان انجام عملیات های کاری دشوار تخلیه و بار گیری را میسر می کند و کابین راحت که راحتی دو چندان و دسترسی راحت به تمام اطلاعات دستگاه دو مشخصه ای است که برای ایجاد کنترل بیشتر و راحت تر در طراحی مد نظر قرار می گرفته شده است. بعضا مشاهده می شود موارد و مسائل ارگونونیک ساده اما کارآ در طراحی های حرفه ای تویوتا لحاظ شده است. انتخاب هایی که برای هر کاربر و حتی تعمیر کاری موجب کاسته شدن از اتلاف انرژی و وقت است.

لیفتراک های سبک که با انرژی ناشی از احتراق گازوئیل و سوخت های مشابه فعالیت کنند از نظر تعداد تولید و نیز تولید کننده محدود است. اکثر این تولیدات که فرآوانی بالاتری در آمار تولید و عرضه دارند بین 3 تن تا 7 تن می باشند. البته اوزان کاری دیگری هم در لیست خروجی های این سازنده موجود است. واردات و موجود نمودن انواع لیفتراک تویوتا وابستگی صد در صد به تحلیل و آنالیز نیاز بازار  داشته و تصمیم آن بر اساس فرآیند تصمیم گیری نمایندگی لیفتراک تویوتا می باشد. البته با لحاظ نمودن امار های مربوط به این فرآیند در کشور ما معمولا تا دستگاه های 5 تن دیزل به صورت تحویل فوری در انبار ها موجود می باشند. این امر بدان معنی نیست که وزن های کاری سنگین تر قابل فروش نباشند. این ادوات برای مثال لیفتراک تویوتا 7 تن از طریق سفارش گذاری و قرار داد فروش امکان عرضه دارند.

بهتر است چندان از بحث اصلی که در حواشی لیفتراک یک تن دیزلی است فاصله نگیریم. برای تامین انرژی مد نظر موتور های احتراقی این دستگاه از گازوئیل استفاده می شود. چنین موتور هایی به دلایل فنی که در، مقالات جداگانه بررسی شده است، قدرت بیشتری دارند. قدرت بالا عامل تمایز این سیستم های احتراقی نسبت به سایر ادوات است. به منظور تشخیص و مدل بندی راحت تر موتور ها اسامی و مدل های خاصی به آن ها اطلاق می شود.

مدلی که در کارخانه تویوتا برای این محصول تعریف شده است8FD10 می باشد. همچنین تیپ های خاصی از موتور ها برای انواع محصولات تعریف و مشخص شده است. به صورت خاص و در رابطه با موضوع بحث، تیپ موتوری این ابزاره 4Y1DZ-II قید گردیده است.

محصولات کمپانی تویوتا چه به صورت نمایندگی و چه به صورت آزاد با منبع بازار، از پشتیبانی خدمات و قطعات مطلوبی برخوردار هستند. بسیاری از تعمیر کاران آشنایی مطلوبی با این مارک دارند. قطعات یدکی لیفتراک تویوتا به وفور موجود بوده و قابل تامین می باشد. معمولا نظر اهل فن در رابطه با تویوتا همواره مثبت بوده و هست.

جالب اینکه بسیاری از دستگاه های مختص صنایع سردخانه ای موجود در بازار، محصول تویوتا می باشد. لیفتراک تویوتا برقی کاربرد زیادی در این بستر کاری دارد. به خصوص امکانات خاصی که برای کاربران فرآهم می کند در بازار داخلی مثال زدنی است. برای نمونه مراحل دکل و تعداد جک و ارتفاع دستگاه لیفتراک را باید بیان کرد. البته این موارد به صورت کاملا حرفه ای در بخش تجیزات برقی و لیفتراک برقی تویوتا بررسی می شود. چرا که این شاخه از تجهیزات انباری به صورت گسترده و روز افزون در حال اشاعه است. تویوتا نامی آشنا و مطمئن در این صنعت است.

مجدد به بررسی دستگاه تویوتا با ظرفیت یک تن و نیروی موتوری دیزلی باز گردیم. این دستگاه یکی از کوچک ترین ابعاد عملیاتی را دارا می باشند. این موضوع نقطه مثبت و نکته قابل اتکایی است. علت این موضوع می تواند به صورت کاملا واضح در ادامه مشخص شود. گاهی در برخی صنایع کاربران با مشکلات خاصی روبرو می شوند. مثلا داشتن فضای کاری بسیار کوچک که امکان حرکت دستگاه های بزرگ را محدود می نماید. لذا تویوتا با استفاده از تجارب مشتریان از مهندسین خود در این راستا کمک گرفته است. دستگاه های سبک معمولا تا سقف یک تن و پانصد کیلو گرم به صورت حتی سه چرخ نیز تولید می گردند. دستگاه های سه چرخ بسیار تاثیر گذار هستند در محیط انبار. نکته مثبت خاصی هم نسب به سایر تجهیزات دارند.

این نکته خاص ببش تر حول ابعاد و حرکت و چرخش می گردد. که خوب طبیعتا خواهان خاص و مخصوص به خود را دارد. این طرفداران می توانند آیتم های خاصی را مد نظر داشته باشند. در دستگاه هایی با تناژ مشابه شعاع چرخش کمتر مربوط به تجهیزات سه چرخ می باشد. به صورت پیش فرض در کنار هر رده وزنی که دستگاه سه چرخ دارد چهار چرخ نیز موجود است. تنها تفاوتی که می توان دید یک موضوع مشخص است. این موضوع مشخص در دسته داده های مربوط به ابعاد است. ابعاد مربوط به ارتفاع و طول و عرض که البته مهم ترین آن ها همان ارتفاع می باشد. ارتفاع دستگاه لیفتراک فاکتور تاثیر گذاری برای طراحی ورود به داخل کانتینر است. البته فاکتور مهمی است ولی کافی نمی باشد، لذا موارد دیگری هم باید در نظر گرفته شود.

این مواردی که غیر از ارتفاع هستند هم در بر گیرنده اقلام فنی وفیزیکی می باشند. تجهیزاتی نظیر جک وسط که به جک فیری لیفت نیز معروف است در گروه این اقلام جای می گیرد. وظیفه این چک بسیار حائز اهمیت است و در کنار سایر اجزاء می تواند به این مفهوم شکل دهد. در حقیقت کاری که این قطعه انجام می دهد مانع از برخورد دکل دستگاه با سقف کانتین می شود. عدم بر خورد دکل به سقف موجب انجام بهتر بار گیری و تخلیه است.

البته در صورت بروز چنین برخوردی در کل موضوع بار گیری در فضای بسته غیر ممکن می شود. چون ارتفاع سقف و برخورد آن با دکل دستگاه هر گونه حرکتی را غیر ممکن می سازد. اگر از نزدیک کاربری دستگاه لیفتراک را تماشا کرده باشید، نکته ای را در خواهید یافت. اینکه با هر میزان افزایش ارتفاع شاخک برای بالا بردن بار، ارتفاع دکل نیز به همان میزان افزایش میابد. بنا بر این بزرگ تر بودن ارتفاع لیفتراک نسبت به دهنه ورودی کانتین مشکل ساز می گردد.

حال که متوجه شدیم با افزایش ارتفاع شاخک، دکل نیز افزایش ارتفاع دارد، نیاز به تجهیزات دیگری نیز می باشد. در این مقاله و این نوشتار این تجهیزات معرفی خواهند شد. یکی از راه کار های هوشمندانه برای رفع این مشکل را معرفی خواهیم کرد. اگر از نزدیک کارکرد دستگاه لیفتراک را دیده باشید، متوجه نکته خاصی خواهید شد.

در اولین نگاه هم می توان چنین موضوعی را درک نمود، پس بسیار روشن است. لذا برای چاره جویی این موضوع تدابیر خاصی اندیشیده شده است. استفاده از دکل هایی با قابلیت جمع شوندگی در سه یا چهار مرحله از این جمله است. البته این که در چه تعداد مرحله، دکل بسته شود خود تابع موضوع دیگری است که به آن خواهیم پرداخت. معمولا در دستگاه های فول و کانتینر رو دکل باید تا یک اندازه عددی مشخص جمع شود.

این اندازه مشخص، باید از دهانه ورودی کانتینر های مختلف کوچک تر باشد. به همین دلیل است که گفته می شود ابعاد مهم ترین وجه داشتن قابلیت کانتینر رویی است. حال اجازه دهید در مورد سایر آیتم هایی که در ترکیب با یک دیگر امکان فعال شدن این ویژگی را می دهند صحبت کنیم. این آیتم ها می تواند شامل دکل هایی با ارتفاع مناسب، جک های کمکی، الحاقیه ها و غیره باشد.

ارتفاع دکل دستگاه لیفتراک کانتینر رو، بدون در نظر گرفتن هر برندی، باید استاندارد باشد. این استاندارد شامل عدد مشخصی است که باید از آن عدد، ارتفاع دکل در وضعیت بسته کمتر باشد. در مرحله بعدی باید مشکل بالا رفتن دکل با افزایش ارتفاع را حل نمود. برای این موضوع نیز راه حلی مهندسی و خاص اندیشیده شده است. استفاده از یک جک اضافی که امکان بسیار مهمی دارد. لیفتراک تویوتا انواع مختلفی دارد که دسته نیز جزئی از آن است.

لیفتراک تویوتا نیز دارای مدل های کانتینر رو است. البته این مدل یکی از انواع مختلف مدل های تولیدی این مجموعه می باشد. تیپ های مختلفی از این دستگاه ها تولید می شود. معمولا هر وزن از دستگاه لیفتراک های تویوتا با چندین دکل قابل تهیه است. یکی از این دکل ها که به همراه بخش های دیگر تکمیل می گردد، مدل کانتینر رو است.

تجهیزات دیگر می توانند متغییر باشند. این متغییر بودن بیشتر تابعی از تناژ باری لیفتراک است. یعنی وزن های سنگین تر ماشین آلات جک های قوی تری نیاز دارند. این جک ها چه در دکل و چه به صورت فیری لیفت باید تقویت شوند. معمولا دستگاه های کانتینر رو یک محدودیت وزنی دارند. تناژ های خیلی سنگین این قابلیت را ندارند. معمولا تا لیفتراک 7 تن می تواند قابلیت ورود به کانتینر را داشته باشد. بیش تر از این وزن کاری مشکل ابعاد دارند.

بیشتر لیفتراک های کانتینر رو از جمله لیفتراک تویوتا در همین حدود تناژی هستند. یعنی تا 7 تن می توانند قابلیت ورود به فضاهای بسته را داشته باشند. البته این موضوع می تواند با پیشرفت های مهندسی تغییر نماید. به هر حال محدودیت های تناژی با ابعاد دستگاه در ارتباط است. اجازه دهید بحث را ادامه دهیم.

برای مثال یک تصویر از عملکرد لیفتراک تویوتا را ارائه می دهیم. فضای کاری این دستگاه را تصور کنید؛ اگر کوچک تر از وسیله باشد چه اتفاقی می افتد؟ امکان فعالیت با دستگاه کاملا غیر ممکن است. چرا که امکان تردد در محیط غیر ممکن شده است. پس کاملا واضح است که دستگاه باید از ابعاد محیط مانند فضا های چرخش کوچک تر باشد. این موضوع با قدرت مانور و حرکت دستگاه ارتباط مستقیمی دارد. این موضوع یک مزیت قابل توجه است.

البته بیش تر برای حرکت لیفتراک تویوتا سبک و کوچک. معمولا لیفتراک های سبک از مانور پذیری عالی برخوردار هستند. این موضوع این ماشین ها را برای فضاهای کوچک مناسب ساخته است. البته توان بار گیری آن ها نیز به همین نسبت کم است. پس با راهنمایی کارشناسان بهترن ها را برگزینید.

معمولا تجهیزات کوچک می توانند در فضاهای بسته بهتر حرکت کنند. این مزیت برای برخی از مصرف کنندگان در اولویت است. تویوتا نامی آشنا در ساخت محصولات با کیفیت و با دوام است.