از آنجایی که یکی از سیاست های کاری شرکت لیفت سنتر انتقال دانش و اگاهی مفید و موثر و دانستنیهای مهم لیفتراک به مراجعه کنندگان محترم این مجموعه می باشد که این امر از روش های گوناگون پیاده سازی شده است . از جمله این روش ها تماس تلفنی است که از طریق مشتریان محترم با مجموعه گرفته می شود و اطلاعات مفید و موثر که امر تصمیم گیری را تسهیل می نماید به تماس گیرندگان محترم منتقل میگردد .
از جمله روش های مهم و تاثیر گذار دیگر که زمینه انتقال اطلاعات را برای مشتریان فرآهم می آورد حضور مشاوران و کارشناسان با تجربه این شرکت بنا به درخواست مشتریان محترم در محل آنها می باشد که تسهیل کننده تصمیم گیری برای خرید لیفتراک و فروش لیفتراک از طریق مشاوره حضوری است ، اما روش دیگری که دوستان و همکاران ما در این مجموعه پیش بینی کرده اند ارائه صفحه ای در وب سایت شرکت برای ارائه دانش به روز لیفتراک است که از این پش توسط نیروهای انسانی کارشناس این مجموعه به روز خواهد گردید تا با در اختیار گذاشتن بهترین تجارب و برترین آگاهی ، مشتریان محترم را همراهی کنند.
این نمایندگی لیفتراک مفتخر است با اعتماد شما مشتریان گرامی روش های نوین اطلاع رسانی در خصوص دانستنیهای لیفتراک را جهت بهینه سازی تصمیم گیری توسط مراجعین محترم هموار نماید .
« مفتخریم به اعتماد شما همراهان گرامی »
در ادامه بحث در خصوص اطلاعت و دانستنی های مفید در رابطه با دستگاه لیفتراک ، ابتدا با خود موضوع و چیستی و ماهیت دستگاه لیفتراک سخن خواهد رفت و اینکه در اساس این دستگاه دارای چه نوع ساختاری بوده ، از چه ویژگی های فنی و ظاهری برخوردار است و برای چه مقاصدی می تواند استفاده شود و چه پیامد های مثیتی در انجام اموری سازمانی و کارگاهی و کارخانه ای می تواند به همراه داشته باشد ، لذا در ادامه ی این مبحث ابتدا به بررسی و تعریف خود لیفتراک خواهیم پرداخت .
لیفتراک
لیفتراک چیست ؟
در این نوشته ابتدا سعی بر این است که تعریف سایت ویکی پدیا از موضوع فوق مطرح و سپس توضیحات اجمالی و حتی تکمیلی در این خصوص ارائه گردد.
در تعریفی که از لیفتراک در سایت ویکی پدیا آمده است و شامل ساده ترین و ساده سازی شده ترین تعریف از این ماشین است چنین امده است :
« افرازه یا لیفتراک ماشینی است دارای یک دکل ، شاخک و ملحقات که با توجه به نوع فعالیت برای حمل و نقل ، جابجائی و انبارنمودن بارها در اشکال و ظرفیتهای مختلف طراحی و ساخته میشود و متناسب با نوع کار و محیط از سوختهای فسیلی، گاز یا برق استفاده میکند . »
در حقیقت این تعریف اولین و ابتدایی ترین تعریف از این دستگاه است که در برداشت ظاهری از آن بدست می آید ، لذا پس از بررسی تعریف در این سایت معتبر تعریفی جامع و کامل از این ماشین ارائه خواهد شد .
از جمله مواردی که در سایت ویکی پدیا در تعریف لیفتراک مورد توجه و نیز ارائه توضیحات اجمالی قرار گرفته است می توان به این موارد که در ادامه توضیحی کوتاه و یا کامل در خصوص آنها ارائه خواهد شد اشاره کرد : ظرفیت ماشین ، ملحقات قابل نصب ، تجهیزات کنترلی دستگاه ، مرکز بار ، انواع لیفتراک ، مقررات ایمنی در بازدید روزانه از دستگاه ها و راهنمای خرید اشاره کرد.
« ظرفیت لیفتراک »
در تعریفی که از این سایت معتبر می توان در رابطه با موضوع ظرفیت دستگاه برداشت کرد ، چنین خواهد بود که ظرفیت شامل رقمی است که این عدد حداکثر بار مجازی است که به صورت ایمن و مطمئن و به دور از هرگونه خطری برای اپراتور ، نیروی انسانی حاضر در محیط کار ماشین آلات ، خود ابزار ، بار و محیط کار ، توسط راننده ماشین می تواند جا به جا و حمل شود و این ارقام به صورت مکتوب بر روی پلاک مشخصات آن توسط شرکت و کارخانه سازنده و تولید کننده جهت آگاهی کاربر و صاحب دستگاه درج شده است که باید برای ایمنی هرچه بیشتر در زمان استفاده مد نظر قرار گیرد .
« ملحقات لیفتراک »
در ادامه به بررسی موضوع الحاقیه در دستگاه های لیفتراک خواهیم پرداخت ، که تعریف رایج و معمول شده آن به این صورت خواهد بود :
کلیه تجهیزات و ادواتی که به وسیله شرکت و کارخانه سازنده و تولید کننده دستگاه و ماشین مذکور ساخته شده است و اولا مطابقت دارد با استاندارد های لازم و ویژگی های فنی مورد نیاز با توجه به کار آیی خاص آن و نیاز خاص مشتری برای حمل ، انتقال و جا به جایی بارها و کالاهای خاص که دوما به دکل یا شاخک دستگاه اضافه و متصل می گردد و به عبارت ساده تر می توان گفت : کلیه تجهیزاتی که توسط شرکت سازنده لیفتراک، مطابق با استانداردهای لازم برای حمل و جابجائی بارهای خاص به دکل یا شاخک لیفتراک اضافه میشود .
« تجهیزات کنترلی »
در واقع این بخش شامل کلیه ادوات ، امکانات و بخش هایی است که بر روی دستگاه سوار و پیاده سازی شده است تا بوسیله آن وضعیت ماشین و عملکرد آن مورد کنترل و بررسی قرار می گیرد. از جمله این تجهیزات کنترلی که برای بررسی و کنترل این وسیله مورد استفاده قرار می گیرند می توان به این موارد اشاره کرد : گیج ها ، نشانگر سرعت ، کنترل کننده ها و…
« مرکز بار »
در این خصوص دو تعریف ارائه شده است که ما نیز به همان ها اشاره کرده و مجددا به حضور خوانندگان محترم آنها را ارائه می کنیم:
در تعریف اول چنین آمده است : فاصله از صورت عمودی شاخک ها تا مرکز ثقل اندازه گیری بار ، در صورتی که بار خلاف جهت مرکز ثقل باشد .
و در تعریف دوم که عبارت ساده سازی شده تری می باشد نیز چنین تعریفی داریم : یک تعریف ساده تر اینست که مرکز بار نیمی از طول بار است .
« انواع لیفتراک بر اساس نیروی محرکه یا سوخت دستگاه »
در تقسیم بندی این ماشین ها بر اساس فاکتور و ملاک نیروی محرکه و سوختی که دستگاه برای حرکت و بالابری از آن استفاده می کند دو تقسیم بندی کلی وجود دارد که برخی از آن ها دارای تقسیم بندی داخلی دیگری هم هستند که در ادامه مطلب خواهند آمد و بعد از آن تعریف جامع و کاملی از چیستی و نجوه عملکرد انها ارائه خواهد شد :
الف ) لیفتراک های برقی ( دارای سیستم باتری ) .
ب ) لیفتراک هایی که دارای موتور احتراق داخلی هستند .
دسته دو یعنی دستگاه هایی با سیستم و موتور احتراق داخلی خود نیز بر حسب نوع سوخت فسیلی به چند دسته تقسیم می شوند که شامل :
-
موتور بنزین سوز
-
موتور دیزل یا گازوئیل سوز
-
موتور گاز مایع یا LPG – بنزینی که به آن دوگانه سوز گفته می شود
در ادامه مبحث ، به توضیح و ارائه یک تعریف جامع و کامل از طبقه بندی اولیه لیفتراک ها بر اساس سوخت مورد استفاده آن ها یا به عبارت دقیق تر نیروی محرکه آن ها می بپردازیم ، در تعریف و طبقه بندی فوق که لیفتراک ها را در یک تقسیم بندی اولیه به دو دسته لیفتراک های برقی که نیروی محرکه آنها یا سوخت مورد نیازشان برای حرکت و بالابری توسط باتری و انرژی برق و الکتریسیته تامین می شود و دستگاه هایی که نیروی مورد نیاز برای جا به جایی و بالابری آن ها به وسیله انرژی ناشی از موتور هایی با سیستم احتراق داخلی فرآهم می شود اشاره شده است . در ادامه به بررسی اولین مورد از این طبقه بندی خواهیم پرداخت :
« لیفتراک برقی چیست ؟ »
این دستگاه همان گونه که از نام آن مشخص است لیفتراکی است که از برق برای انجام امور مانند حرکت دستگاه و بالاری بار استفاده می کند . این ماشین در واقع به منظور کمک به حفظ محیط زیست و کاهش منابع آلاینده برای آن تولید شده است و از طرفی هم برای کاهش میزان مواد آلاینده در محیط های کاری که نیاز به عدم وجود هرگونه ماده و مواد آلاینده در آنها نیاز است مانند محیط های کاری در سرد خانه ها، محیط های مربوط به مواد و صنایع غذایی، محیط های مربوط به مواد آرایشی و بهداشتی و… مورد استفاده قار می گیرد و کاربرد دارد . انرژی مورد نیاز این دستگاه یا به عبارت بهتر منبع انرژِ آن از طریق باتری یا تراکشن باتری تامین می شود .
« توضیحاتی در خصوص باتری لیفتراک ( باطری لیفتراک) »
همان طور که اشاره شد دستگاه های برقی برای تامین منبع نیروی محرکه و سوخت خود از انرژِی برق یا الکتریسیته استفاده می کنند و در حقیقت منبع اصلی تغذیه این ماشین آلات و مولد انرژی برق مورد نیازشان باتری ( باطری ) می باشد که در ادامه مطلب توضیحات تکمیلی در این خصوص ارائه خواهد شد .
باتری ( باطری ) را این گونه تعریف کرده اند که مولد هایی می باشند که انرژی شیمیایی را تبدیل به انرژی الکتریکی می کنند و منبع تغذیه دستگاه هایی هستند که با انرژی برق و الکتریسیته کار می کنند ، اگر بر اساس ظاهر آن بخواهیم تعریفی ارائه دهیم چنین خواهد بود که باتری ( باطری ) معمولا از کنار هم قرار گرفتن حداقل دو صفحه فلزی یا آلیاژی متفاوت و مختلف در درون و داخل یک محلول شیمیایی به وجود می آید و ساخته می شود . در خصوص این صفحات به کار برده شده در این دستگاه شایان ذکر است که یکی از دو صفحه دارای ویژگی و خاصیت الکترون دهی بیشتر که به آن مثبت یا آند می گویند و صفحه دیگری از ویژگی و خاصیت الکترون گیری بیشتر که به آن منفی یا کاتد می گویند برخوردار می باشند . در خصوص محلول شیمیایی که باعث ایجاد ارتباط بین این دو صفحه مذکور می شود نیز باید گفت که اصطلاحا به آن الکترولیت گفته می شود .
« دسته بندی باتری ها ( باطری ها ) »
تقسیم بندی باتری ها روش ها و ملاک ها و فاکتور های متفاوتی دارد و در هر روش طبقه بندی عوامل مشترک خاصی در نظر گرفته می شود که در ادامه این مطلب به این فاکتور های طبقه بندی و تقسیم بندی اشاره خواهیم کرد :
« تقسیم بندی بر اساس حالت الکترولیت »
باتری ( باطری ) خشک که در اصطلاح به آن dry گفته می شود : الکترولیت به کار برده شده در این گونه مدل ها به صورت جامد می باشد که به این دسته خشک یا در اصطلاح dry می گویند ، از جمله مواردی که می توان در این دسته قرار داد می توان به باتری های ( باطری های ) قلمی اشاره کرد .
باتری ( باطری ) تر که در اصلاح به آن wet گفته می شود : دلیل اینکه به این مدل تر یا wet گفته می شود نوع الکترولیت به کار رفته در آن است که حالت این الکترولیت به صورت مایع می باشد و از جمله مواردی که در این تقسیم بندی می توان قرار داد ، می توان به باتری های مورد استفاده در خودرو ها اشاره کرد .
قابل توجه است که علاوه بر دو مورد فوق که در طبقه بندی مربوطه به آنها اشاره شد امروزه در بازار باتری ( باطری ) نوع جدیدی از این کالا ارائه شده است که الکترولیت آن نه کاملا حالت جامد دارد به مانند باتری ( باطری ) قلمی و نه کاملا از حالت مایع برخوردار است به مانند باتری ( باطری ) به کار برده شده در خودرو ها ، تا حدودی می توان گفت الکترولیت این نوع ، شبیه به ژل است ، این نوع را در اصطلاح رایج باتری ( باطری ) با مراقبت کم یا free-maintenance یا low-maintenance می گویند که در یک نظریه نه چندان سخت گیرانه این دسته را در طبقه باتری های ( باطری های ) خشک قرار می دهند .
« تقسیم بندی باتری ها بر اساس جنس الکترولیت و صفحات »
در این نوع از طبقه بندی این کالا را می توان بر حسب جنس الکترولیت و صفحات آن به انواعی نظیر : باتری سربی اسیدی یا lead acid ، باتری نیکل – کادمیوم یا Nickel – cadmium ، باتری هوا – روی یا zinc – air ، باتری آلکالاین یا alkaline و … تقسیم بندی کرد .
اگر بخواهیم مثال هایی برای این مدل تقسیم بندی این کالا ارائه دهیم می توان گفت که : معمولا باتری استفاده شده در خودرو ها از نوع باتری سربی – اسیدی می باشند و از جمله دلایلی که برای این انتخاب می توان ذکر کرد عبارتند از اینکه در درجه اول هزینه ساخت این مورد کمتر از سایر موارد برآورد شده است ، و در درجه بعدی محدوده دمایی بهترین کار آیی آن نسبت به سایر اقلام باتری ها گسترده تر است که آمپر و ولتاژ آن نیز در آن محدوده دمایی مناسب است ، از این پس منظور ما از باتری همان باتری سربی اسیدی می باشد .
« ولتاژ هر خانه از باتری ( باطری ) لیفتراک »
در ادامه مطلب و در ذیل به میزان ولتاژ تولید شده در هر خانه از باتری لیفتراک می پردازیم و به همراه شما خواننده محترم میزان ولتاژ هر کدام از انواع باتری را بررسی خواهیم کرد :
توان تولید ولتاژ هر خانه از باتری ( باطری ) لیفتراک سربی – اسیدی 2 ولت است ، یا به عبارت دیگر برابر با V 2 می باشد .
توان تولید ولتاژ هر خانه از باتری ( باطری ) نیکل – کادمیوم 1.2 ولت است ، یا به عبارت دیگر برابر با V 1.2 می باشد .
توان تولید ولتاژ هر خانه از باتری ( باطری ) نیکل – آهن 1.2 ولت است ، یا به عبارت دیگر برابر با V 1.2 می باشد .
توان تولید ولتاژ هر خانه از باتری ( باطری ) سدیم – گوگرد 2 ولت است ، یا به عبارت دیگر برابر با V 2 می باشد .
همان طور که در مطلب فوق بررسی شد بالا ترین میزان تولید ولتاژ در هر خانه از باتری مربوط به باتری هایی از جنس سربی – اسیدی و نیز سدیم – گوگرد می باشد که در هر خانه برابر با 2 ولت تولیدی ولتاژ دارند که نسبت به دو نوع دیگر تا حدودی بالاتر است .
قابل توجه است که هزینه تولید و فروش باتری هایی از جنس سربی – اسیدی ارزان تر از نوع سدیم – گوگرد است و دیلی آن نیز تا حدودی مربوط به قیمت ارزان تر سرب نسبت به سایر فلزات می با شد و یکی از دلایلی که سبب رایج تر بودن مصرف و استفاده این نوع مدل در خودرو ها شاید همین مسئله قیمت و هزینه تولید پایین تر این مدل در مقایسه با انواع دیگر باشد .
« دلیل نیازمندی خودرو ها به باتری چیست ؟ »
به دلایلی که در زیر به آن ها اشاره خواهد شد به بررسی علل و دلایل نیاز مندی خودرو ها به باتری خواهیم پرداخت ، از جمله این علل می توان به :
در زمانی که موتور دستگاه خاموش بوده و نیاز به برق می باشد این نیاز به برق توسط باتری تامین خواهد شد و این تامین برق بیشتر برای برق مورد نیاز استارتر است و نیز کمک به سیستم سارژ در هنگامی و زمانی که تعداد مصرف کننده ها بالا می رود و به عبارت دیگر آمپر مصرفی دستگاه زیاد می شود .
« باتری های سربی اسیدی – توضیحات تکمیلی »
همان گونه در مباحث پیشین به آن اشاره شد متداول ترین و رایج ترین نوع باتری که برای خودرو ها مورد استفاده قرار می گیرد ، نوع باتری سربی – اسیدی است که از مهمترین دلایل این استفاده نیز ارزان تر بودن هزینه تولید آن نسبت به سایر انواع و مدل هل می باشد که باز هم از دلایل پایین بودن هزینه تمام شده این مدل قیمت به نسبت پایین سرب نسبت به سایر فلزات است . در این دسته از تامین کننده های برق صفحه مثبت به کار برده شده در آن از جنس و نوع دی اکسید سرب که به آن در اصطلاح پر اکسید سرب نیز گفته می شود ( 2PbO ) و جنس و نوع صفحه منفی به کار برده شده در آن نیز از سرب ( Pb ) می باشد ، همچنین قابل توجه است که الکترولیت به کار رفته در این مدل از نوع اسید سولفوریک رقیق شده با آب می باشد ( O2H+4SO2H ) .
« آشنایی با دیگر اجزا تشکیل دهنده باتری لیفتراک »
هر آن چه که تاکنون در مورد باتری ها مطرح شد بیشتر در رابطه با موضوع صفحه مثبت ، صفحه منفی و الکترولیت بوده ولی این ها تنها اجزا و عوامل تشکیل دهنده این کالا نیستند و هر آن چه که در قبل توضیح داده شده است برای سهولت امر آموزش در خصوص نحوه عملکرد باتری ها بوده است ، در همین رابطه در ادامه بحث به سایر اجزا تشکیل دهنده این کالا اشاره خواهد شد :
این اجزا تشکیل دهنده که در زیر خواهند آمد عبارتند از :
-
پوسته یا به اصطلاح Battery case .
-
در پوش که به آن Battery cover هم گفته می شدود .
-
در خانه باتری که در اصلاح به آن Vent cap هم گفته می شود .
-
قطب های باتری یا Terminal post .
-
Battery cell که در زبان فارسی به ان خانه باتری گفته می شود و به این نام خوانده می شود .
-
صفحه های مثبت یا به اصطلاح Positive plate .
-
صفحه های منفی یا اصطلاحا Negative plate .
-
Separator که به آن صفحه های عایق نیز گفته می شود .
-
الکترولیت که در نوشته های قبلی توضیح کاملی در رابطه با آن ارائه گردید که به آن Electrolyte نیز می گویند .
-
شانه نگهدارنده صفحات که در اصطلاح به آن Plate connector نیز گفته می شود .
-
پلاک باتری یا Battery information label نیز از دیگر اجزای این کالا است .
-
نشان دهنده شارژ باتری که به Gravity indicator نیز شناخته می شود .
-
نشان دهنده سطح الکترولیت نیز که به آن charging leveler گفته می شود نیز از دیگر اجزایی است که می توان نام برد .